Marie Reinius brinner för kvinnors entreprenörsskap

Marie Reinius är vd för Svenska Riskkapitalföreningen och har mångårig erfarenhet av hur riskkapitalet fördelas.

Hon är en av deltagarna i Jämställts strategigrupp. Så här ser hon på fördelningen av riskkapital ur ett genusperspektiv.

– Det finns en utredning gjord för några år sedan som visade att det endast var ca två procent av allt riskkapital i Sverige som tillföll kvinnliga entreprenörer. Det har säkert blivit bättre bland annat genom ALMI Invests insatser, men fortfarande är det långt från en jämlik fördelning det vill säga 50/50.

Vad tror du obalansen beror på?

– Det beror dels på att största delen av affärsänglarna är män och man investerar oftast inom branscher där man har sin erfarenhet, det vill säga inte i till exempel tjänstesektorn där en stor del av de kvinnliga entreprenörerna finns. Kvinnliga entreprenörer väntar dessutom generellt längre med att söka riskkapital och när de väl söker är det i en betydligt lägre omfattning än vad männen gör.
Kvinnor söker så mycket kapital att de ”klarar sig” medan männen söker så mycket kapital ”att de kan ta sig till månen”.

Vad hoppas du få ut av arbetet i det här projektet?

– Då jag brinner för kvinnligt entreprenörskap hoppas jag kunna bidra med något i arbetet med att lyfta fram alla duktiga kvinnor men också med att kunna ljuta mod i fler kvinnor att våga ta steget vidare.

Karin Bångman

Det här inlägget postades i Strategigrupp, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *