#backabarnen – skriv på NU, för nåt måste göras!

Jag föredrar att undvika vissa jobbiga delar av verkligheten. En sån verklighet är barnsexhandel.

Men när jag igår såg rapporten ECPAT* Hotline – En rapport om dokumenterade sexuella övergrepp på barn på internet, gick det inte att blunda. Jag blev illamående, fylld av vanmakt och hat. När jag senare på kvällen skulle sova, såg jag små gulliga, gosiga spädbarn framför mig och ville bara skrika och gråta för att det finns människor som utsätter dem för tortyr och sexuella övergrepp. Sen tänkte jag på mina barn 10 år och 12 år och kände ett raseri, över om någon så mycket som skulle peta på dem.

En annan outhärdligt insikt är att det finns de som laddar ner det filmade materialet på nätet och tittar på övergreppen och ser det som upphetsande underhållning. Barnsexhandel upphör i samma stund som efterfrågan försvinner, men istället verkar det som om efterfrågan ökar. Våldet blir allt grövre och barnen blir allt yngre. Enligt rapporten ovan har andelen spädbarn i tipsen om övergreppsmaterial mellan 2011 till 2016 ökade från 4% till 8,5% och den största andelen av övergreppsmaterialet rör förpubertala flickor.

Tyvärr gör tekniken det inte bara möjligt för förövare att sprida övergreppsmaterial över hela världen, utan det är också lättare att vara anonym, eftersom EU-domstolen för snart ett år sedan beslutade att Sverige inte längre får tvinga internetoperatörer att generellt lagra data för brottsbekämpande ändamål. Det innebär i praktiken att polisen inte längre kan utreda många av de tusentals tips som kommer in.

De tips och anmälningar som kommer in till ECPAT och polisen är dessutom bara toppen på ett isberg, mörkertalen är stora och i dolda och krypterade nätverk kan handeln med barn fortsätta ostört.

Det måste till en lagändring och i kampanjen #backabarnen kan du och jag hjälpa till med att  sätta press på lagstiftarna genom att skriva på här #backabarnen  Så snälla gör det!

ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar för en värld fri från barnsex-handel, för att sexuella övergrepp mot barn ska stoppas innan de begås.ECPAT fokuserar på brott som begås i Sverige, av svenskar utomlands eller online. Genom förebyggande arbete slår organisationen mot den efterfrågan och lönsamhet som driver handeln med barn framåt. ECPAT Sverige ingår i ett globalt ECPAT-nätverk, med 90 medlemsorganisationer i över 80 länder. ECPAT Sverige arbetar med påverkansarbete, samverkan med myndigheter och näringsliv, samt informations- och kunskapsspridning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *