Idéburen innovation – idéburen förändring

Igår var jag på bokreleas för boken Idéburen innovation och lärde mig återigen något nytt. Dels att idéburna innovationer är ett nytt ord för social innovationer och betyder samma sak, men mer förklarar betydelsen.

De idéburna organisationerna kan vara ideella föreningar, ekonomiska föreningar, stiftelser, trossamfund och aktiebolag med begränsad vinstutdelning och kännetecknas av följande:

  • De syftar grundläggande till att främja ett värde, en idé
  • De syftar inte till direkta privata ekonomiska vinster
  • De gynnar allmän- eller medlemsintresset
  • De är inte en del av stat/kommuner

 

 

Enligt författaren och professor Malin Lindberg (på bilden ovan) är det idéburna huvudingredienserna i idéburen innovation följande:

  • Utveckling av lösningar på uppmärksammade behov genom idéburna arbetssätt och organisationsätt.
  • Strävande efter värdeskapande för individer, organisationer, samhälle.
  • Uppmärksammande av interna och externa utvecklingsbehov utifrån idéburna drivkrafter.

Vi fick även möjlighet att diskutera vid de bord vi satt ang. idéburna innovationen. Ett problem som tydligt framkom, var svårigheten att göra framgångsrika idéburna innovationer affärsmässigt självbärande efter projektfinansieringens slut. Vid vårt bord kom vi fram till att det måste finnas andra sätt att räkna på samhällsnyttan, allt går inte att driva affärsmässigt, men samhällets besparingarna är också en anledning att investera medel i framgångsrika samhällslösningar efter projektets slut.

På bussen hem till Norrtälje satt jag och tänkte på att idéburna innovationer är nog det som jag hållit på med i större delen av mitt yrkesverksamma liv. Känns skönt att fått ett namn på vad jag gör.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *