– Det finns ett behov av förändring

Anders Lidén är vd för riskkapitalbolaget Investa, som investerar i små och medelstora företag med tillväxtpotential. Han har noterat att det råder en snedfördelning i investeringarna och att det finns behov av en förändring.

– Det är inte så att vi medvetet väljer bort kvinnor. Vi vill ju vaska fram de bästa entreprenörerna oavsett kön. Men det verkar vara ont om kvinnliga entreprenörer som strävar efter tillväxt i sina företag, konstaterar Anders Lidén, som tycker att det är rätt med riktade insatser om det finns ett behov.

– När det gäller riskkapitalfördelningen så verkar det finnas ett behov av en förändring. Vi ser en möjlighet med vår medverkan att visa företagande kvinnor att vi finns. Det blir ett skyltfönster för oss. Förhoppningsvis kommer vi att träffa kvinnor som är entreprenörer med ambition att växa, som kan vara intressanta investeringsalternativ för oss.

 – I mötet med projektledaren Margaretha Lindbäck fick jag ta del av forskningsunderlag och statistik om kvinnors företagande som var helt nytt för mig. Det var intressant.

Karin Bångman

Investa Företagskapital startades 2005 av Bengt-Göran Persson, Pemectra AB och dåvarande landshövdingen i Västernorrland, Gerhard Larsson. Hittills har Investa nästan uteslutande investerat i bolag som drivs av män i Norrland.
Investa ägs av Industrifonden, företag inom regionen och ett privat konsortium.

Det här inlägget postades i Presentationer, Riskkapital, Strategigrupp. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *