Tomas Ekström är vice processledare på Peak Innovation, regionens framtidssatsning på forskning och affärsutveckling inom turism, sport, friluftsliv. Han har noterat obalansen i näringslivet.
– Näringslivet behöver utvecklas mot att bli mera jämställt och det framgår tydligt av de fakta som Margaretha Lindbäck presenterade vid vårt möte. Det innebär att det finns mycket spännande att göra. Med ett ökat fokus på frågan banar vi väg för tillväxt och nya innovationer. Kan vi också få in mångfaldsperspektivet ökar även det våra möjligheter att nå ut till nya målgrupper och marknader.
– Det vi från Peak Innovation ser fram emot att få ut av det här arbetet är kunskap samt inspiration till nya arbetsmetoder och insatser. Vi jobbar redan med den här frågan men behöver föra ut den ännu mer i det dagliga arbetet. Regionen kan skapa innovativa arbetsmönster och konkurrensfördelar genom att mera aktivt arbeta med mångfalds- och jämställdhetsfrågor.
Ladda hem boken!
Göra jämställdhet – trettio års erfarenhet från Jämtland, av Catarina Lundström med maktanalys av Gerd Lindgren.
Det har med åren blivit tydligt att många av de nu verksamma tjänstemännen och politikerna inte känner till vilket jämställdhetsarbete som faktiskt bedrivits i Jämtlands län de senaste decennierna.
Tillväxtverkets verksamhetsbidrag i programmet Resurscentra för kvinnor 2013–2015 gav möjlighet till att skriva en historiebok om de senaste trettio årens jämställdhetsarbete i Jämtlands län. Den här boken är en hyllning till alla de kvinnor som med sitt mod och hårda arbete skapat förändring och framtidstro i byarna, i kommunerna och i länet. Men främst är den ett första försök att ge en bild av ett regionalt jämställdhetsarbete med ett maktanalysperspektiv, kopplat till den nationella jämställdhetspolitiken. Kanske kan den också ge ett svar på varför vi inte kommit längre.