Tankesmedjan Global utmanings seminarie ”Urbanisering – är feministisk stadsplanering lösningen?”?

14444737_10209114790886040_124197500440416021_oBrännande hett ämne och även om perspektivet är globalt, finns mycket att ta med sig lokalt, till den minsta lilla by.

Urbaniseringen kan ses som en möjlighet eller ett hot. Oavsett så ökar den, globalt sett med ett Uppsala i veckan och många lever i slummen utan bostäder. I Sverige sker urbaniseringen i större utsträckning i jämförelse med andra länder.

”Utgångspunkten är manlig norm och det offentligt rummet är manligt kodat. När man inte gör något särskilt, gör man som vanligt och det blir männen som gynnas” Boel Godner, kommunalråd i Södertälje kommun.

Mest intressant var att flera av talarna lyfte vikten av att involvera de som berörs. Att  medborgardialoger måste involvera kvinnorna, att de unga släpps in – det är inte bristande engagemang hos dem, utan det är en brist i etablissemanget som inte släpper in de unga. Om det planeras utifrån unga tjejer så blir det bra för alla, eftersom det är det perspektivet som saknas. Att det är viktigt att lyssna på barnen, de vet vad de behöver.

Kolla in programmet här och anmäl dig gärna till Global utmanings nyhetsbrev.

Spara

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *